Ο Θεός σαν Εραστής

Tο κίνητρο του Θεού για δημιουργία είναι η αγάπη του. Αντί να πούμε ότι δημιούργησε το σύμπαν από το μηδέν, θα ’πρεπε να πούμε ότι το δημιούργησε από τον ίδιο τον εαυτό του, που είναι αγάπη. Δεν θα ’πρεπε να σκεφτόμαστε τον Θεό σαν Κατασκευαστή ή τον Θεό σαν Τεχνίτη [όπως είναι δηλαδή ο «Δημιουργός» θεός του Πλάτωνα στον Τίμαιο], αλλά τον Θεό σαν Εραστή. Το να αγαπάς σημαίνει να μοιράζεσαι, όπως τόσο καθαρά μας έχει δείξει το τριαδικό δόγμα: ο Θεός δεν είναι μόνο ένας, αλλά ένας μέσα σε τρεις, επειδή είναι μια κοινωνία προσώπων που μετέχουν με αγάπη το ένα στο άλλο [πρβλ. αλληλοπεριχώρηση]. Από εκούσια εκλογή ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, με “εκστατικήαγάπη, έτσι ώστε να υφίστανται εκτός από τον ίδιο άλλες υπάρξεις για να μετέχουν στη ζωή και την αγάπη που είναι δικά του.

👉 Το απόσπασμα είναι του Κάλλιστου Γουέαρ, Ο Ορθόδοξος δρόμος, Επτάλοφος, Αθήνα, 1982, σελ. 51 [από το βιβλίο Θρησκευτικών Β΄ Λυκείου (22-0265), σελ. 20 (με μικρή επεξεργασία από τον συντάκτη του ιστολογίου)].

Πρβλ. το τραγούδι του Andrea De Filippi (καλλιτεχνικό όνομα: Alfa), ιταλού τραγουδοποιού και ράπερ (γεννημένου το 2000): Δεν ξέρω ποιος δημιούργησε τον κόσμο, αλλά ξέρω ότι ήταν ερωτευμένος! (από τον όμότιτλο δίσκο του τού 2024)



Andrea, mi guardavo attorno, τi pensavo...
Pensavo che, non so chi ha creato il mondo, ma so che era innamorato!
Ανδρέα, κοιτούσα τριγύρω μου, σε σκεφτόμουν...
Σκεφτόμουν ότι, δεν ξέρω ποιος δημιούργησε τον κόσμο, αλλά ξέρω ότι ήταν ερωτευμένος!


Χτύπησα την πόρτα
Εκείνου που αγκαλιάζει την αγάπη.
Άνοιξε, με είδε να στέκω εκεί
κι άρχισε να γελάει.
Με τράβηξε μέσα. –
Έλιωσα όπως η ζάχαρη,
στην αγκαλιά εκείνου του Εραστή,
εκείνου του Μάγου του Κόσμου.

👉 Στίχοι του Πέρση μουσουλμάνου θεολόγου, ποιητή και μυστικιστή σούφι Τζελαλαντίν Ρουμί (1207-1273), Στον κήπο του Αγαπημένου, Αρμός, Αθήνα, 2003 [από το βιβλίο Θρησκευτικών Β΄ Λυκείου (22-0265), σελ. 125].